A legjobb zenei streaming szolgáltatás: melyik a legjobb számodra?

Spotify, Apple Music, Tidal és a többi. Sokan teszik fel a kérdést vajon melyik a legjobb zenei streaming szolgáltatás és melyikre érdemes pénzt költeni?
Melyik a legjobb zenei streaming szolgáltatás? Mert több is van, mint a Spotify. Kétségtelenül a Spotify az egyik legnagyobb, de ebben a cikkben szembeállítjuk az óriást olyan megoldásokkal mint az Apple Music, a Tidal, a Google Play Zene és a Deezer.
Mindegyiküknek gigantikus könyvtáraik vannak, amelyek több tízmillió zenét tartalmaznak, újdonságokat kínálnak és segítenek új zenekarok megtalálásában. Mélyre kell ásni ahhoz, hogy megtudjuk, melyik streaming szolgáltatás éri meg a legjobban.
A könnyebb áttekinthetőség érdekében az összehasonlítást témákra osztjuk szét, az ár- és hangminőségtől kezdve a használhatóságig.

A legjobb zenei streaming szolgáltatás: árazás

Apple Music: havi 1490 Ft egyéni előfizetés / havi 2290 családi előfizetés (hat fő számára)
Spotify: havi 1490 Ft egyéni előfizetés / havi 2290 családi előfizetés (hat fő számára) / havi 790 Ft diák előfizetés /
Google Play Zene Korlátlan Hozzáférés: havi 1490 Ft egyéni előfizetés / havi 2290 családi előfizetés
Deezer: havi 1499 Ft egyéni előfizetés / havi 2249 családi előfizetés (hat fő számára) /
Tidal: havi 1499 Ft egyéni prémium előfizetés / havi 2999 egyéni HiFi előfizetés / havi 2249 Ft családi prémium előfizetés  (hat fő számára) / havi 4499 családi HiFi előfizetés (hat fő számára) / havi 749 Ft diák prémium előfizetés / havi 1499 diák HiFi előfizetés
Minden fő szolgáltatás ugyanolyan összeget számít fel a standard és prémium szolgáltatásaikért. Ez 1490 forint havonta, és ez lehetővé teszi, hogy egy személy egyszerre hallgassa.
A szolgáltatások közül kettő nagy diákkedvezményt kínál, a Spotify és a Tidal. Az árazás itt is nagyjából hasonló. Személyes tapasztalatunk ugyan nincs a diákkedvezmény működésével kapcsolatosan, de az Egyesült Királyságban az Unidays és a NUS Extra rendszerein keresztül történik az azonosítás, vagyis egy megfelelő egyetemen vagy főiskolán kell tanulni.
A szolgáltatások mintegy fele kínál egyfajta ingyenes előfizetést is, ha nem szeretnél fizetni. A Spotify és Deezer ingyenes szolgáltatásai nagyon hasonlóak.
A táblagépen vagy a számítógépen hallgathatod a zeneszámokat, de időnként meg kell hallgatnod a hirdetéseket is. A kiválasztott album vagy lejátszási lista nem sorrendben, hanem véletlenszerűen fog lejátszódni és nem minden zeneszám játszható le. És ezt szakítja meg véletlenszerűen egy-egy hirdetés a zeneszámok között.
A spektrum másik végében a prémium szolgáltatások vannak. Az Apple, a Spotify, a Google, a Tidal és a Deezer is kínál “családi” előfizetést, amely lehetővé teszi, hogy legfeljebb hat ember csatlakozhasson ugyanazon fiókhoz egyszerre.
A diák előfizetéstől eltérően nincs ellenőrzés, hogy csak a testvéreddel, szüleiddel vagy rokonaiddal kapcsolódsz össze, így többé-kevésbé azzal fizetsz elő, akivel szeretnél. A családi előfizetés minden hónapban minimum 2290 Ft.
A Tidal-nak és a Deezer-nek vannak sokkal érdekesebb, magasabb árat igénylő előfizetéseik is, amelyek növelik a zene minőségét. A Deezer Elite például 1,411 kbps veszteségmentes FLAC fájlokat, míg a Tidal rendelkezik egy sor “mester” minőségű Hi Res albummal is.


A legjobb zenei streaming szolgáltatás: hang-minőség

Apple Music: 256kbps AAC
Spotify: 
320kbps OGG
Google Play Zene Korlátlan Hozzáférés
: 320kbps MP3
Deezer:
 320kbps MP3, 1411kbps FLAC
Tidal:
 320kbps AAC, 1411kbps FLAC,  24-bit MQA
Sokan nem akarják elismerni, hogy az összes fő streaming szolgáltatások kiváló minőségűek. Sokszor tényleg “vájt-fülűnek” kell lenni, hogy különbséget tegyünk a streamelt zene és a CD között.
Az Apple Music az AAC nagyobb hatékonyságának köszönhetően 256kbps-os AAC fájlokat használ, amelynek minősége 320 kbps MP3 fájlokéhoz hasonló. Az ok egyszerű és egy évekkel ezelőtti konszenzusra vezethető vissza, amely szerint a 320kbps-os digitális hangfájlok nagyjából megkülönböztethetetlenek a CD minőségétől.
A különféle szolgáltatásokon keresztül különböző codec-eket olvashatsz. A Google Zene és a Deezer használják a nagyon elavult (de rendkívül kompatibilis) MP3 fájlokat, a Tidal és az Apple Music az AAC-t és a Spotify az Ogg Vorbis-t használja.
Ami a felhasználóknak valójában a legfontosabb kérdés, hogy ezek a szolgáltatások mikor használják a visszaminősített minőségi beállításokat? A válasz egyszerű; amikor mobil adathasználat segítségével hallgatsz zenét akkor kapsz gyengébb minőséget ha,
  1. Te magad akarod óvni az adathasználat mennyiségét
  2. egy olyan területen vagy ahol gyenge vételi jelet kapsz
A legtöbb ilyen zenei szolgáltatás lehetővé teszi a streaming minőségének kiválasztását. A Deezer ebben egy kicsit elmarad az MP3 formátum használatával. Az alap minőségi beállítás olyan, mintha 1999-ben teleportáltunk volna, és Napster letöltéseket hallgatnánk. Ezzel szemben a Spotify legalacsonyabb 96kbps ogg streamjei nagyon élvezetesek, és a Google Play Zene sem  megy olyan bitráta mélységbe, mint a Deezer. Bár MP3-t használ, a bog-standard streamjei jól szólnak.
Félreértés ne legyen, a Deezernek nem rossz a hangminősége, de rossz hatással van rá, ha rossz beállítást választasz.
A Deezer az egyik viszont aki kínál veszteségmentes streaming – 1411kbps FLAC – fájlokat. Ezek a zeneszámok a CD-felvétel összes adatait reprodukálják. A Tidal veszteségmentes csomagja drágább ugyan, de ez az egyetlen ilyen szolgáltatás, amely kínál Hi Res audio fájlokat is. A 16 bites FLAC fájlok ugyanis nem Hi Res audio állományok.
A Tidal az MQA – 24 bites és 96 kHz-es – valódi csúcsminőségű kodeket használja a “mester” albumok kiválasztásához.
Vannak pletykák, hogy a Spotify és az Apple tervezik hozzáadni a Hi Res zeneszámokat a könyvtáraikhoz.

A legjobb zenei streaming szolgáltatás: funkciók

Apple Music: Erős kurátor listák, Apple Connect közösségi hálózat, Beats 1 rádió és műfaj alapú rádió állomások, Napi és heti lejátszási listák, Hallgatói szokáson alapuló ajánlások
Spotify: Moderált kurátor listák, Facebook integráció, Hallgatói szokáson alapuló ajánlások, Műfajon és művészek által vezetett rádióállomásokon alapuló ajánlások, Heti lejátszási listák
Google Play Zene Korlátlan Hozzáférés: Nincs kurátor lista, Hallgatási szokásokon alapuló ajánlások
Deezer: Erős kurátor listák, Facebook integráció, Hallgatási szokásokon alapuló ajánlások, Mixek
Tidal: A zenei újságírók kurátora, művészi interjúk
Néhány ilyen szolgáltatás sokkal újabb, mint a Spotify, de mindannyian eléggé érettek ahhoz, hogy elég jó zenei felfedezési funkciókat kínáljanak. Sok időt lehetne eltölteni a teljes és tökéletes szolgáltatói összehasonlítással, de most nézzük meg mindegyik csúcspontját.
A Spotify legismertebb felfedezési eszköze a “Heti felfedezés” lejátszási lista. Minden héten 30 zeneszámot ad, amelyekről a Spotify úgy gondolja, hogy tetszeni fog. Napi keverékeket is kapsz, amelyek olyan dalokból épülnek fel, amelyeket már hallgattál.
A heti felfedezés számos más szolgáltatásnak is ihletet adott. Például a Deezer hasonló ajánlata a Flow. Ez egy automatikus feltöltésű lejátszási lista, amely új dalok és az általad már hallgatott  zeneszámok keverékét tartalmazza.
Az Apple Music hasonló lejátszási listákat is tartalmaz. Az “My New Music Mix” és a “My Favorites Mix” listákat heti egyszer frissítik, és éppen úgy is hangzik. Olyan új és ismerős zeneszámok lejátszási listáit kínálják, amelyeket nem kell saját magadnak kezelni az állandó változatossághoz.
Az Apple kiemelkedő jellemzői talán kevésbé sikeresek. Az Apple Connect olyan Twitter-szerű funkció, amely lehetővé teszi a művészeknek, hogy a rajongóknak megmutassa új zenéjét, a politikájukkal kapcsolatos gondolataikat és így tovább. Nem igazán forradalmasította a játékot, és elvesztette a figyelmet az Apple Music utolsó újratervezésében.
Aztán ott van a Beats 1. Ez az Apple digitális rádióállomása, amely egyenértékű a BBC Radio 1-el. Ez nem mindenkinek tetszetős, mert ezek az ajánlatok olyanoknak érdekesek, akik összhangban vannak a jelenlegi trendekkel.
A Google Play Zene egyre inkább visszaszorítja az egész felfedezés oldalát. Csak a játéklisták gördülő kezdőképernyőjét kapod az ízlésed alapján. Úgy rendezett, mint egy digitális magazin, sok képpel és nem túl nehéz tartalommal. Ez nem feltétlenül rossz dolog, hiszen sokan a Spotify alkalmazásra asszociálnak.
A Tidalt hasonlóan állították be. Sokkal kevésbé érzed úgy, hogy megpróbálná kitalálni a hallgatási szokásaid. Ehelyett van egy Tidal Rising szakasz, amely elősegíti az új funkciókat, mint például  a Tidal bigwigs.

A legjobb zenei streaming szolgáltatás: applikációk

Apple Music: iOS, Android, iTunes
Spotify:
 Android, iOS, Windows Phone, PS4/PS3 applikáció, webes lejátszó
Google Play Zene Korlátlan Hozzáférés: 
Android, iOS, webes lejátszó, Google Home támogatás, Android Wear
Deezer: 
Android, iOS, webes lejátszó
Tidal: 
iOS, Android, webes lejátszó
Hacsak nem rendelkezel Windows telefonnal, akkor nem kell aggódnod a telefonnal való kompatibilitás miatt. Mindezek a szolgáltatások Android és iOS alatt működnek, még a Google és az Apple számára is.
A Deezer és a Spotify ugyan használható Windows telefonon, de mivel ez a rendszer majdnem meghalt, az alkalmazások nem frissülnek olyan gyakran, mint a népszerűbb társaik.
Minden szolgáltatásnak van internetes böngészője – az Apple Music kivételével, bár az iTunes segítségével hallgathatóak a zeneszámok. A lehetséges aggodalom itt az, ha olyan biztonságos PC-t használsz, amely nem engedi, hogy extra szoftvereket telepíts, például az iTunes-t. Ez egy céges munkaállomásnál fordulhat elő, és ez lehet az egyik fő oka annak, hogy elkerülheted az Apple Music-ot.
A Spotify rendelkezik a legszélesebb támogatással. Olyan helyeken is megtalálható, ahol a többi szolgáltatás nem. Például a házimozi-vevőkészülékekbe beépített Spotify Connect technológia segítségével.
Az intelligens otthoni és hordható technológiának köszönhetően azonban a kilátások kicsit megváltoznak. Például a Google Play Zene lehetővé teszi, hogy az Android Wear órára letöltse a számokat az offline lejátszáshoz, és natív módon támogatja a Google Home intelligens hangszórót is.
Ha aggodalmaskodsz a jövőbeli hardverekkel való kompatibilitással kapcsolatban, a Spotify a leginkább elérhető és a legkevesebb problémát jelentő platform. Például, amíg az Apple Music lesz az első olyan zenei platform, amelyet az Apple intelligens otthoni készüléke támogat, biztos lehetsz abban, hogy a Spotify lesz a második.
Tidal? Nincs túl sok probléma. A Tidal olyan szolgáltatás, amely a zenei oldalra fókuszál, nem pedig a tech perifériás oldalra.

A legjobb zenei streaming szolgáltatás: offline funkciók

Apple Music: Korlátlan mobil letöltés
Spotify: 3333 mobil letöltés eszközönként, három eszközön, asztali lejátszási lista letöltésekor
Google Play Zene korlátlan hozzáférés: Korlátlan mobil letöltések
Deezer: Korlátlan mobil és asztali letöltés
Tidal: Korlátlan mobil letöltés
Mind a hat szolgáltatás lehetővé teszi a zeneszámok letöltését az offline hallgatáshoz, így ez jó kezdet.
A Spotify a leginkább korlátozó e tekintetben, mert 10.000 zeneszám a limit. Ez három eszközön oszlik meg, és mindegyiket 3,333 letöltésként oszlik el. Ha nagy zenei rajongó vagy – még nagyobb microSD kártyával -, akkor ez problémát jelenthet.
A mobilalkalmazás helyett a webes lejátszót használva csak lejátszási listákat vehetsz fel. A “letöltés” kapcsoló egyszerűen nem jelenik meg ezen kívül.
A többi szolgáltatás csak az offline letöltések számát korlátozza az eszközön tárolt tárolási mennyiséggel.
A Google a legérdekesebb szolgáltatásokat nyújtja ezen a területen is. Még akkor is, ha nincs fizetett Play Zene előfizetésed, feltölthetsz és szinkronizálhatsz legfeljebb 50.000 saját fájlt a felhőbe, és lejátszhatod őket anélkül, hogy a telefonodon tárolnád.
Az Apple hasonló tulajdonsággal rendelkezik, de nem ingyenes. Az iTunes Match ára évente megközelítőleg 10.000 Ft-ot tesz ki, és lehetővé teszi 100.000 zeneszám feltöltését. Természetesen ezek a szolgáltatások meglehetősen különböznek a standard előfizetésektől. A saját zenéidet továbbíthatod így, nem új előadók dalait.

A legjobb zenei streaming szolgáltatás: zenei katalógus

Apple Music: több mint 40 millió
Spotify:
 több mint 30 millió
Google Play Zene korlátlan hozzáférés:
 több mint 40 millió
Deezer:
  több mint 43 millió
Tidal:  
több mint 46 millió
Olvasva a streaming szolgáltatások zenei könyvtárainak hivatalos számát úgy néz ki, hogy a Spotify 10 millió sávval kevesebb, mint a többi. Nem ez a helyzet. A Spotify direkt használta ugyanazt a “több mint 30 millió” számot néhány évig.
A sokkal inkább lenyűgöző Tidal világosabb benyomást kelt az általuk nyújtott szolgáltatásokról, amelyek jelenleg összesen 46 millió dalt tartalmaznak.
Ami többet jelent, azok kizárólagosak. Sok az elmúlt 18 hónapban készült streaming exkluzív termékekről, de szerencsére a szokás úgy tűnik, hogy le fog halni. Végül is, kinek másnak rossz ez – persze az óriásvállalat, a szolgáltatás mögötti cégen kívül -, mint a művésznek, aki valószínűleg minél nagyobb népszerűséget szeretne alkotásainak.
A legnagyobb exkluzív változatokkal az Apple Music és Tidal rendelkezik, amelyek tulajdonában például Jay-Z, Madonna, a Daft Punk és a Coldplay különlegességei találhatóak meg.
Az Apple Music korlátozott időre megvásárolta például Drake 2016-os albumát a “Views”-t, hogy megerősítse a szolgáltatást, míg Beyonce “Lemonade” albuma még több mint egy évvel a megjelenés után is a Tidal-on folytatódik.
A Spotify inkább a Spotify Sessions kedvelését ajánlja, amelyek – általában akusztikus – élő felvételek. A Deezer saját TV talk show-stílusú podcastjait is létrehozta, amely egy másik módja annak, hogy egyedi tartalmat szerezzen a könyvtárban.
A Google Play Zene egyik neves képviselője Mark Bennett többször is kifogásolta az exkluzív streameket.

A legjobb zenei streaming szolgáltatás: népszerűség

Apple Music: több mint 20 millió (2016 dec.)
Spotify: több mint 50 millió (2017 március)
Google Play Zene Korlátlan Hozzáférés: Nem ismert
Deezer: 6,9 millió (becsült)
Tidal: 3 millió (ellentmondásos)
Remélhetőleg most már van némi ötleted arról, hogy melyik a legjobb zenei streaming szolgáltatás, és melyik lehet a számodra megfelelő. De melyik a legsikeresebb?
Az Apple a bevezetése óta nagymértékben bővítette közönségét, de a Spotify még mindig világpiacvezető az 50 milliós előfizetőnek köszönhetően (szemben az Apple 20 milliójával 2016 végétől).
Az egyéb szolgáltatások sokkal kevésbé népszerűek. A Google még nem jelentett be számokat (nem tűnik túl jó jelnek), és Tidal-nek állítólag eléggé elszomorítóan 1,1 millió előfizetője volt 2016 októberében. Ennek az adatnak a közzététele a Beyonce “Lemonade” exkluzív tartalom megjelenése után közvetlenül történt meg, tehát itt lehet valami felfutásra számítani.
A Deezer felhasználóit 6,9 millióra becsülik, ami sokkal egészségesebbnek hangzik.
Most ez a piac a Spotify üzletága, és úgy tűnik csak az Apple az egyetlen a pályán, aki versenyezni tud ellene.

Konklúzió: melyik a legjobb zenei streaming szolgáltatás?

Az audio őrültek számára egyértelműen a legjobb szolgáltatás a Deezer és a Tidal. Elérhetővé teszi a veszteségmentes FLAC fájlokat, és ha magasabb árú előfizetéssel rendelkezel a Tidal egy lépéssel tovább megy, mivel egyre magasabb színvonalú 24 bites MQA albumokat kínál.
A legjobb ingyenes lehetőség a Google Play Zene, a Spotify és a Deezer. A Google nagyszerű abban az esetben, ha folyamatos zenehallgató, míg a másik kettő az alkalmi zene hallgatására helyezi a hangsúlyt. Például amikor csak egy kis időre szükséges a zenehallgatás, mondjuk az edzőterembe vagy a munkába menet.
A teljeskörű zenei felfedezéshez, az interfész gazdagságához és az erőkifejtés nélküli lejátszási listák kezeléséhez egyelőre hajlamosak vagyunk a Spotify mellett maradni. Ugyanakkor sok embert ismerünk, akik az Apple Music-re költöztek, és nem bánták meg.
Ha nem vagy meggyőződve a szolgáltatások kiemelkedő tulajdonságairól, a legjobb az, hogy kipróbálod.

Megjegyzések