Hi-Res Audio: minden amit tudnod kell!

A Hi-Res Audio (nagy-felbontású hang) vitathatatlanul választási indok lett a zenerajongók táborában. De mi ez az egész, és mire van szükséged hozzá? Hi-Res Audio: minden amit tudni kell cikkünkből megtudhatod...

A teljes cikket elolvashatod a MobilZene webáruház szakértői blogján.

Hi-Res Audio: minden amit tudni kell!

2015 év elején találkozott először a nagyközönség a Hi-Res Audio kifejezéssel és termékeivel. Azóta több eszköz és szolgáltatás létezik, amelyek támogatják ezt a hangformátumot. A digitális letöltési oldalak - mint az Amazon és az iTunes -, és a streaming szolgáltatások - mint például a Spotify -, tömörített fájlformátumokat használ. Ez párosul egy viszonylag alacsony bitrátával, mint például a 256kbps AAC fájlok az iTunes-on, és a 320kbps MP3 stream a Spotify-on. Ez a fajta veszteséges tömörítés azt jelenti, hogy az adatok elvesznek a kódolási folyamat közben. Ez pedig azt jelenti, hogy a részletességet, a felbontást feláldozzák az egyszerűség kedvéért és a kisebb fájlméretért. Ez pedig egyenes út a hang minőségének romlásához, és a kedvenc előadónk dalainak "élvezhetetlenségéhez". És ezt csak súlyosbítja, ha például éppen a buszon hallgatod ezt a zenét az iPod vagy az okos-telefonod használatával!

Mi a Hi-Res Audio?

Fontos tudni, hogy a nagy-felbontású audio definíciója nincs kőbe vésve. Ellentétben a nagy felbontású videóval - amelynél meg kell felelni bizonyos feltételeknek -, nincs univerzális szabvány a nagy-felbontású hangra. De, a kifejezés általában utal a nagyobb mintavételezési frekvencia és bit mélységére, mint a CD-nél a 16-bit/44,1 kHz. A Hi-Res Audio fájlok mintavételi frekvenciája általában 96kHz vagy 192kHz és 24-bit mélységűek, de találkozhatunk 88.2kHz és 176.4kHz frekvenciájú fájlokkal is. A mintavételezési frekvencia arra utal, hányszor vesznek mintákat másodpercenként, amikor az analóg hanghullámokat digitálissá alakítják. A Digital Entertainment Group, a Consumer Electronics Association és a Recording Academy - együtt nagy lemezkiadókkal -, megalkották egy formális definícióját a nagy-felbontású audionak. Ezen definíció szerint a nagy-felbontású hang "Olyan veszteségmentes audio, amely jobban képes reprodukálni a teljes körű hangfelvételeket mint a CD minőség." Itt fontos megjegyezni, hogy a mastering eljárásnak is négy különböző kategóriája van, amelynek végén megszületik a legjobb minőségű felvétel!
Érdemes elolvasni a Hi-Res Audio: tudomány a számok mögött cikkünket is!

Hogyan működik a Hi-Res Audio és miért jó?

A nagy felbontású hang eléréséhez számos digitális jelfeldolgozási módszert és formátumot alkalmazunk. Ezekkel a zene kódolása és lejátszása a CD lemezekre jellemző szabványnál nagyobb mintavételi sebességgel történik. A nagy felbontású hang formátum nem rendelkezik egyetlen vonatkozó szabvánnyal, de a leggyakrabban használt mintavételezési frekvenciák a 24 bit/96 kHz. Ez a CD-hez képest 3,2x nagyobb mértékű, illetve a 24 bit/192 kHz, amely a CD-hez képest 6,5x nagyobb mértékű adatátvitel. A FLAC, ALAC, WAV, AIFF és DSD formátumban tárolt zenék – illetve a Hi-Fi körökben használatos SACD -, már nagy felbontású fájlformátumok.

Mire van szükséged?

Az előzőekből látható, hogy nem összehasonlítható a veszteségmentes formátum az MP3 fájlokkal. Technológia szempontjából egyértelműen, de egy "átlagos" zenekedvelő fülével is egyszerűen összehasonlíthatatlanul jobb a zenei élmény. És ha jobb élményt kapunk a zenei kikapcsolódásunk alatt, az kihatással van ránk is. És hogyan hallgathatsz jobb minőségben zenét?
  • Amennyiben van egy kedvenc mobil digitális zenelejátszód, feltuningolhatod egy mini erősítővel. Az is lehet, hogy van egy jó minőségű fejhallgatód, amelyet szintén javíthatsz egy torzításmentes, hordozható erősítővel? Nézz körül webáruházunk erősítők (AMP) kategóriájában!
  • Sok időt töltesz a számítógép mellett? Szeretnél számítógépedből egy csúcskategóriás Hi-Fi berendezést varázsolni? Esetleg okos-tévéden böngészed a YouTube-ot, vagy játszod le kedvenc zenei tartalmaidat? Ajánljuk figyelmedbe digitál-analóg átalakító (DAC) termékeinket!
  • Esetleg rájöttél, hogy jelenlegi lejátszóddal biztosan nem tudod a stúdió minőségű felvételeket lejátszani? Egy veszteségmentes lejátszó (DAP) használatával soha többé nem fogsz MP3-at hallgatni!
  • Az idő előrehaladtával megjelentek a Hi-Res Audio fejhallgatók. A technológia azonban nem áll meg, és manapság már egyre több fülhallgató márkának sikerül meglépnie a szabvány által előírt kritériumokat.
 A teljes cikket elolvashatod a MobilZene webáruház szakértői blogján.

Megjegyzések