Érdemes megvásárolni egy Hi-Res Audio fejhallgató és fülhallgató terméket?

Valószínűleg hallottad már a Hi-Res Audio kifejezést. Akkor valószínűleg tudod, hogy létezik Hi-Res Audio lejátszó is. De valóban hallottad? Érdemes megvásárolni egy Hi-Res Audio fejhallgató és fülhallgató terméket? Rövid összefoglalónkból reméljük megkapod a válaszokat...

Hi-Res Audio

Az elmúlt években eléggé megmozgatta az ipart a Hi-Res Audio robbanása. A felhasználók egyre jobban érdeklődnek az ilyen termékek iránt. Egyre többen jönnek rá, hogy a rossz minőségű zenehallgatás ideje lejárt. Az okos-telefonok és a zenei streaming szolgáltatások elterjedésével - a régebben "jó" minőségűnek számító (sajnos átlagos) 192kbps MP3 már nem pálya!

Egy alsó-középkategóriás telefonon és egy hasonló fülhallgatón is már egyértelműen érezni a zenei különbségeket. Szerencsére a gyártók is felismerik a jobb zenei élmény iránti felhasználói igényt. Annak érdekében, hogy a vásárlási döntés könnyebb legyen a fogyasztók számára, a Japán Audio Society (JAS) és a Fogyasztói Technológiai Egyesület (CTA) kidolgozott egy szabványt.

A Hi-Res Audio (nagy felbontású audio) szabvány 2014-ben jelent meg, és a folyamat során alkották meg a Hi-Res Audio emblémát is. Az emblémát mindenféle audio termék használhatja egy licenc alapján, amely támogatja a szövetség által elfogadott szabványt. És most már eljutottunk oda, hogy egy fejhallgató vagy fülhallgató is lehet Hi-Res. De valóban léteznek ezek a termékek, vagy csak ügyes trükkökkel állunk szemben? Megvásárolhatja a licencet egy gyártó, hogy "legyen" Hi-Res terméke? A válasz nem annyira nyilvánvaló, mint gondolnád...

Érdemes elolvasnod a Hi-Res Audio: minden amit tudni kell! blogbejegyzésünket is!

Mi a Hi-Res Audio fejhallgató?

Először is tisztázzuk, mit jelent egy leírásban a Hi-Res Audio fejhallgató. A gyártó akkor helyezheti el a termék csomagolásán a Hi-Res Audio logóját, ha a fejhallgató frekvencia sávszélességét legalább 40kHz-ig feltornázza. Érdekesen hangzik ugye, hiszen ez messze meghaladja az emberi hallás felső határértékét, amely 20kHz körül van. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenki hallja is ezeket a hangokat.

A hallásunkra sok minden kihatással van például az életkor. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a határértéken túli hangok információi használhatatlanok számunkra. A logo nélküli fejhallgatók és fülhallgatók - amikor a zeneszám eléri a specifikációinak határait - egy durva vágást kénytelenek alkalmazni. Vagy már a határhoz való közelítésénél elmossák a frekvenciákat, vagy egyáltalán nem kezelik le azokat. A Hi-Res Audio fejhallgatók azonban képesek kezelni a teljes frekvencia spektrumot, hogy ne vesszenek el a harmonikus felhangok.

Ez ugye egyértelműen arra mutat hogy, a zenei hangok sokkal jobbak. Legalábbis elméletben. Persze Te csak akkor élvezheted ezt a pluszt, ha rendelkezel Hi-Res zenével. Így ha a gyűjteményed nem például CD-ről hallgatod, nem valószínű, hogy előnyös számodra ez a különleges specifikáció.

A Hi-Res fejhallgató és fülhallgató valóban jobban szól?

Itt van a kutya elásva! Hiszen csak azért, mert egy fejhallgató vagy fülhallgató Hi-Res Audio logóval van ellátva, nem azt jelenti, hogy majd jobban hangzik. A logo csak egy műszaki előírás a sávszélességre. Nincs azonban egyéb meghatározás például a dinamika vagy a részletesség tekintetében, ami például egy normál fejhallgatót nagyszerűvé tesz!

Tehát egy Hi-Res Audio fejhallgató vagy fülhallgató jobban szól mint egy "normális" fejhallgató? A kérdésre a választ csak meghallgatással vagy tesztekkel lehet bizonyítani. De általánosságban igaz, hogy a nagynevű gyártók termékei valóban sokkal jobb teljesítményre képesek!

Érdemes elolvasni a Hi-Res Audio: tudomány a számok mögött blogbejegyzésünket is.

Akkor milyen Hi-Res Audio fejhallgatót vagy fülhallgatót érdemes választani?

A legtöbb nagynevű gyártók használják termékeiken a Hi-Res audio logót. Ezek közé tartozik a Sennheiser, az Audio-Technica, a FiiO, az Onkyo, a Pioneer, a Philips, az RHA és a Sony. Ugyanakkor még például a HTC is Hi-Res Audio hitelesített fejhallgatót ad a HTC 10 okostelefonja mellé.

Érdemes megjegyezni azonban, hogy csak azért, mert egy termék nem rendelkezik a logóval, nem jelenti azt, hogy nem éri el a szabványt. Érdemes figyelemmel kísérni a termékek specifikációit. A fenti gyártóknak súlyos összegeket kell megfizetni a logó használatára. Így azonban biztosak lehetünk benne, hogy ezek a termékek valóban tudják azt, amit a szabvány kér!

Megoldás lehet az is, hogy figyelemmel kíséred blogbejegyzéseinket, ahol az oldalunkon megtalálható márkák termékeiből folyamatosan teszünk közzé friss teszteket, információkat.

Megjegyzések