Mire jó a fejhallgató erősítő? (első rész)

Sokan teszik fel a kérdést, hogy “Mire jó a fejhallgató erősítő?” Az erősítők felelősek az analóg hangjelzések erősítéséért, hogy erősebbé tegyék őket, és végül hangosabbá váljanak. Ez egy viszonylag egyszerűnek tűnő elem, de hatalmas különbséget jelenthet a zenehallgatási élményekben. Ez a cikk feltárja azokat az okokat, amelyek miatt valaki eldöntheti, hogy jobbá kívánja e tenni a hordozható zenehallgatás élményét?
A teljes cikk elolvasható a MobilZene webáruház szakértői blogjában.

Mire jó a fejhallgató erősítő?

A legtöbb esetben egy okostelefon, egy streaming zenei szolgáltatás előfizetése és egy pár fejhallgató elegendő az útközben való hallgatáshoz, ezért miért gondolna valaki egy külső erősítőre és milyen előnyöket kínálna nekik? Ahhoz, hogy a kérdésre meg lehessen határozni a választ, meg kell értenünk, hogy miért lehet szükség rá, meg kell vizsgálnunk, hogy miért akarná valaki egy erősítővel javítani a telefonjukat vagy laptopjukat.
Az első és legegyszerűbb ok, hogy egy külső fejhallgató erősítő nagyban  javítsa a hangminőségét. A legtöbb eszközkészítő számára a hangminőség alacsony prioritás a többi specifikációhoz képest. Ez különösen igaz a mobileszközökre, ahol a hordozhatóság döntő fontosságú, és olyan jellemzők, mint a termék teljes mérete és az akkumulátor élettartama, nagyobb prioritást jelentenek az általános felhasználóknak és ezért a gyártóknak.  Sok gyártó olcsó, gyenge minőségű erősítő chipeket használ, vagy olyan többfunkciós komponensekbe épített erősítőkre támaszkodik, amelyek a minőségi funkciók mennyiségét prioritásként kezelik. Ezek az összetevők rossz minőségű és torz hangot eredményezhetnek.
A második ok, hogy megfontoljuk egy dedikált erősítő használatát, a teljesítmény. Az olcsó erősítő chipek a mobil eszközökön belül nem csak rossz hangminőséget kínálnak. Nem képesek elegendő teljesítményt vezetni bizonyos típusú fejhallgatókhoz, így a megfelelő hangnyomásszint (hangerő) nem érhető el a kényelmes zenehallgatáshoz. Sok modern fejhallgató, különösen a fülbe-dugható modellek optimalizálva vannak a mobileszközökön való használatra, és általában nincs szükségük egy külön erősítő által biztosított kiegészítő teljesítményre. Azonban több speciális fejhallgatónak szüksége lehet többre, mint amennyit a mobileszköz önmagában képes biztosítani.

Milyen körülmények között kell egy fejhallgató erősítő?

A két kulcsfontosságú fej-és fülhallgató specifikáció, amelyet a teljesítménynél figyelembe kell venni, az impedancia és az érzékenység. Ezek kombinációja jelzi például a fejhallgató hatékonyságát; mennyi energiára van szükség a hang kényelmes előállításához. Hüvelykujjszabályként az alacsony érzékenységű (93 dB alatt) és a nagy impedanciájú (80 ohm fölött) fejhallgatók számára előnyösek a dedikált erősítő által biztosított teljesítmény.
Példaként hasonlítsuk össze az RHA MA750i fülhallgatót és az RHA CL750 fülhallgató modellt, mint két hasonló esztétikai terméket, de különböző meghajtó konfigurációkkal. Az MA750i készüléket mobil eszközökön való használatra optimalizálták. A nagy érzékenység (100dB) és alacsony impedancia (16 ohm) árulkodóak, hiszen ezek az értékek jellemzőek a mobil-barát fülhallgatókra. Ezzel ellentétben az CL750 ultra-szélessávú konfigurációjának csak 89 dB az érzékenysége, és impedanciája 150 ohm.  Ezért ez a fülhallgató jobban alkalmazható egy dedikált erősítővel, hogy elegendő hangerő legyen a magasabb hangminőség eléréséhez.
Tehát a fentieket figyelembe véve most már láthatjuk, hogy miért jó a fejhallgató erősítő. 
A teljes cikk elolvasható a MobilZene webáruház szakértői blogjában.

Megjegyzések